Seuraava teos on oikea löytö. Oman kappaleeni löysin huuto.netin kautta. Lukemani perusteella suosittelen kaikille historiasta ja erityisesti toisen maailmansodan tapahtumista kiinnostuneille. Kirja on ilmestynyt vuonna 1970 ja oma painokseni on vuodelta 1982. Tätä teosta ei ole kovin helppo saada käsiinsä.

Leon Uris: QB VII

728459.jpg

"Mikä oikeastaan on miehiään tohtori Adam Kelno: sankari vai roisto, lempeä auttaja vai tunnoton kiduttaja? Saattoiko kukaan ylipäänsä säilyttää inhimillisyytensä Hitlerin hullujenhuoneessa? Minkä rajan jälkeen vastuun ja syyllisten etsinnässä ei ole enää mieltä?

Näihin kysymyksiin Leon Uris etsii vastauksia kuvatessaan tohtori Adam Kelnon vaiheita toisen maailmansodan päivistä nykyaikaan saakka.

Kirjan nimi viittaa englantilaiseen tuomioistuimeen, jossa etsitään totuutta Jadwigan keskitysleirin tapahtumista. Adam Kelnon vastustajana on juutalainen kirjailija Abe Cady, joka on sanonut tohtorin syyllistyneen julmiin leikkauksiin Jadwigan keskitysleirillä Puolassa. Kelno syyttää Cadya kunnianloukkauksesta, mutta mitä tapahtuu kun entiset keskitysleirin vangit astuvat todistajain aitioon?

Kirja perustuu Leon Urisin omiin kokemuksiin. Hän on ollut syytettynä samantapaisessa kunnianloukkausjutussa mainittuaan erään keskitysleirin lääkärin nimen kirjassaan. Eipä siis ihme että teos on vahvasti toden tuntuinen."